Ook al had ik mij wel eens eerder verdiept in de ingrediënten van diverse cosmeticaproducten, toch heb ik op 3 en 10 oktober mijn kennis verrijkt met een cursus bij de ANBOS: Ingrediënten in cosmetica.

In deze cursus kwam aan de orde dat een goede crème een goede verhouding moet bevatten van: olie, hydratanten, anti-oxidanten en werkstoffen. Daarnaast moeten de hulpstoffen die de crème smeerbaar en houdbaar maken, niet overheersen of agressief zijn.

Voorbeelden van goede olien: avena sativa oil, shea butter, saffloerolie, abrikozenpitolie, rozenbottelolie, squalane.

Voorbeelden van goede hydratanten: butylene glycol, glycerin, niacinamide, sodium hyaluronate, sodium PCA, urea.

Voorbeelden van goede anti-oxidanten: ascorbyl glucoside, ethyl ascorbic acid, groene thee extract, tocopherol.

Voorbeelden van goede werkstoffen: allantoin, aloe vera, inulin, niacinamide, panthenol, palmitoyl tripeptide-1, retinol, retinyl palmitate.

Het aanwezige percentage van de stoffen is belangrijk voor de werking en mag niet te laag zijn. Het percentage kan ingeschat worden door de plaats op de ingrediëntenlijst.

Slechte hulpstoffen die niet mild zijn voor de huid: Ceteareth, laureth-7, peg-20 stearate, potassium cetyl phospate, sodium laureth sulfate, sodium lauryl sulfate, cocamidopropylbetaine, sodium palmate, ammonium lauryl sulfate, sodium cetearyl sulfate, cocamide DEA/MEA.

Schadelijk of verboden: 2-bromo-2 nitroproape-1, 3-diol, chlorhexidine digluconate, chorophenesin, diazolidinyl urea, DMDM Hydantoin, imidazolidinyl urea, isobutylparaben, isopropylparaben, triclosan, methylchoroisothaizolinone, methylisothiazolinone, oxybenzone, benzophenone-4.

Allergenen: zijn ingrediënten waarvan bekend is dat deze allergische reacties kunnen veroorzaken. De lijst van allergenen bestaat nu uit 26 geregistreerde stoffen maar wordt binnenkort uitgebreid naar 82!

Conclusie: Dermalogica heeft goede producten met huidvriendelijke ingrediënten en veel werkstoffen. Hiermee onderscheidt zij zich ten opzichte van de regulier verkrijgbare consumentenmerken. Máár vanwege de vele werkstoffen, is het wel belangrijk om eerst advies in te winnen bij de specialist en niet zomaar iets van Dermalogica te gaan gebruiken.

Wil jij een analyse van jouw cosmeticaproduct? Stuur mij dan een foto van de ingrediëntenlijst via info@mooienzeker.nl.

dermalogica-logo-wit
oxygenetix-logo-wit-2
revitalash
misencil-logo-300x73-3
lycon-wit-klein
ruthiebelle-logo