Littekens 1
Littekens 2

Littekens

Wat zijn littekens?

Littekens zijn ontsierende en vaak gevoelige huidafwijkingen die ontstaan als de wondgenezing verstoord wordt. We onderscheiden verschillende soorten littekens:

Gewoon litteken

Als een wond(je) normaal geneest, kan er een ‘gewoon’ litteken overblijven in de vorm van een smalle streep. Na verloop van tijd kan de streep wit van kleur worden of juist donkerder door een clustering van pigmentcellen.

Atrofisch litteken

De atrofische littekens zijn klein en rond en liggen verzonken in de huid omdat het weefsel onder het litteken verminderd is, ook wel het zogenaamde ‘putjes’-effect. Zoals bijvoorbeeld littekens van acne of waterpokken.

Hypertrofisch litteken

Deze verdikte littekens liggen bovenop de huid als gevolg van een teveel aan collageenweefsel, dit heet ook wel hypertrofie. De littekens zijn rood tot lichtroze van kleur. Ze kunnen jeuken of pijn doen. Soms verdwijnen ze weer vanzelf, maar dat kan jaren duren. De littekens komen relatief veel voor bij jonge mensen. Je ziet het ook wel bij slachtoffers van brandwonden en mensen met een donkere huid.

Keloïd

Dit zijn ook verdikte littekens net als de hypertrofische littekens, maar groeien over de grenzen van het wondgebied heen tot onregelmatige, abnormaal verdikte plekken. Deze littekens komen bovengemiddeld voor bij jonge mensen en negroïde mensen. Ze ontstaan tijdens de genezing van operatiewonden, brandwonden, vaccinaties, tatoeages, piercings of acne.

Hoe ontstaan littekens?

Littekens ontstaan bij diepe beschadigingen van de huid tot in de dermis. Hoe het litteken zich ontwikkelt hangt af van de conditie van de huid, de doorbloeding van het wondgebied. Een infectie kan de wondgenezing bemoeilijken.

Een wond geneest in drie fasen:

De ontstekingsfase

Deze duurt één tot vier dagen vanaf het ontstaan van de wond. Tijdens deze fase reinigt het lichaam de wond en komt de wondgenezing op gang waarbij littekenweefsel en collagene vezels aangemaakt worden.

De regeneratiefase

Deze duurt van de vierde tot de eenentwintigste dag. Bloedvaatjes, collagene vezels, lymfevaatjes en zenuwen gaan zich in deze fase herstellen

.De rijpingsfase

Begint de eenentwintigste dag en kan een jaar (of langer) duren. In deze fase ontstaat er een evenwicht tussen de aanmaak en afbraak van collagene vezels. Het litteken wordt minder rood en voelt oppervlakkiger en soepeler.

Welke behandelingen zijn er?

Voor hypertrofische littekens en keloid kun je meer informatie aanvragen bij een dermatoloog of plastische chirurg. Voor keloïd is er momenteel een mooie behandeling: bevriezing van het littekenweefsel met stikstof. Bij de dermatoloog kun je ook terecht voor andere ingrijpende behandelingen zoals: Dermabrasie, laser en chemische peelings (TCA).Voor andere littekens kun je na de rijpingsfase van een jaar ook terecht bij de schoonheidsspecialist. Zoals behandelingen – bijvoorbeeld massage – die de doorbloeding van het litteken stimuleren. En oppervlakkige exfoliatie van de huid door middel van microdermabrasie en chemische peelings (melkzuur). Hierbij wordt het bovenste laagje dode cellen verwijderd. Dat zorgt voor afvlakking van het litteken. Je kunt de behandeling thuis extra ondersteunen door een retinolcrème te gaan gebruiken. Zelfs oude littekens kun je behandelen en verzachten door een maandelijkse microdermabrasiebehandeling met peeling. Hieraan kleeft wel de consequentie dat je de huid niet onbeschermd mag blootstellen aan de zon i.v.m. het risico op pigmentverstoringen. Een advies hoe je littekens zelf kunt camoufleren, behoort ook tot de mogelijkheden.

Wat kun je zelf doen?

Stel een litteken in de eerste periode na het ontstaan (circa 18 maanden) niet bloot aan extreme temperatuurschommelingen of felle zon. Vermijd strakke kleding die het litteken kan beschadigen en pas op met krachtsporten en oefeningen die teveel druk op het litteken uitoefenen. Probeer zoveel mogelijk van de wond en littekens af te blijven, ook als deze jeuken of pijn doen.Hou het litteken soepel door zeer regelmatig een neutrale olie op de aangedane plek te smeren.Heb je een wondje in je gezicht en wil je voorkomen dat het een litteken wordt? Kom dan gerust langs voor vrijblijvend advies.

microneedling uitgevoerd door Nicolien Smit bij schonheidssalon Mooi en Zeker

Welke behandelingen zijn geschikt:

Microdermabrasie

Met kristallen wordt een laagje huidcellen van de huid geschuurd. Hierdoor ontstaat een frisse nieuwe huid die zichzelf regenereert.

Microneedling

Door middel van naaldjes wordt de huidstructuur verbeterd. Grove poriën worden verkleind.

Specialisten in het behandelen van littekens

De specialisten

Tamara

Je bent bij mij in vertrouwde en kundige handen. Nog steeds doe ik aan bijscholing om op de hoogte te zijn van de beste technieken en werkmethoden en leer het vak van gerenommeerde topspecialisten.

Nicolien

Bij elke behandeling kijk ik wat goed is voor jouw huid en wat deze op dat moment nodig heeft, afhankelijk van jouw wensen. Dat kan iedere keer anders zijn.

Tamara van Dam, schoonheidsspecialiste bij schoonheidssalon Mooi en Zeker

Tamara van Dam

Littekens 3

Nicolien Smit

© Copyright 2021. Mooi en Zeker

Scroll naar boven