Menopauze en de huid 1
Menopauze en de huid 2
Menopauze en de huid 3
Menopauze en de huid

Veranderingen

Zowel voor als tijdens en na de menopauze gebeurt er van alles met je huid.
Het draait eigenlijk allemaal om het hormoon oestrogeen, waarvan de productie gaat afnemen wanneer je in de overgang komt. En dat oestrogeen heeft een direct invloed op je huid.

Oestrogeen en collageen

Je huid krijgt zijn stevigheid door collageen en elastine. Vergelijk het maar met een matras, een nieuw matras is stevig en veerkrachtig door de vulling, een oud matras wordt slap en er ontstaan kuilen en deuken. Oestrogeen (en ook een beetje door progesteron) zorgt ervoor dat de veren in het matras regelmatig opgeschud worden en als ze hun beste tijd hebben gehad vervangen worden.

Je huid blijft stevig en elastisch. Door de afname van oestrogeen tijdens de overgang daalt het collageen in je huid jaarlijks met 2,1% af, tegelijkertijd neemt de dikte van je huid ook met 1,1% af. De elasticiteit van de huid in de overgang neemt jaarlijks ongeveer 0,55% af. Niet gek dus dat vrouwen rond de 50 vaak klagen over hun rimpels, slappe huid en ingevallen wangen en doorschijnende huid.

Oestrogeen en hydratatie

In de huid zitten van nature waterbindende stoffen, zoals hyaluronzuur. Oestrogeen zorgt voor de aanwezigheid van deze stoffen in je huid. Wanneer de productie van oestrogeen daalt, daalt de aanwezigheid van deze stoffen ook, waardoor de huid minder goed water kan vasthouden. Ook de huidbarrière en talgproductie, waar oestrogeen bij helpt, zullen gaan afnemen. Met een droge huid als gevolg..

Haargroei en puistjes?

Ook ongewenste haargroei en puistjes kunnen in en na de overgang voorkomen. Dit heeft indirect ook weer met oestrogeen te maken. Doordat de productie van oestrogeen daalt, heb je relatief gezien meer van het mannelijk hormoon testosteron in je lichaam. Testosteron heeft ‘vrij spel’ en kan dan voor ongewenst gezichtshaar, vergrote poriën en puistjes zorgen.

Hormoontherapie

Nu lijkt de behandeling simpel: een oestrogeen-cocktailtje. Maar daar zitten nogal wat haken en ogen aan. Hormoontherapie kan het risico op het krijgen van baarmoederkanker en borstkanker verhogen. Ook neemt het risico op het krijgen van trombose toe. Ze zijn druk bezig met onderzoek naar het effect van specifieke oestrogenen die wel de conditie van de huid gunstig beïnvloeden maar niet de nadelige bijverschijnselen hebben. Tot die tijd hou ik me ver van hormoontherapie. Ik zet in op veel vakantie, gezond eten quality time met mijn familie en vrienden. Uit onderzoek blijken gezonde, gelukkige vrouwen die hun lichaam goed verzorgen later de overgang in te gaan dan depressieve vrouwen die de neiging hebben zichzelf te verwaarlozen.

Een gezonde huid is een mooie, verzorgde huid. En je ziet er wel zeven tot tien jaar jonger door uit. Dagelijkse huidverzorging loont dus, zeker na de menopauze.

Kom je in de menopauze, dan zijn er de nodige veranderingen op til. De belangrijkste zit ‘m in de hormonen. Je lichaam gaat minder oestrogenen (vrouwelijke hormonen) produceren, met alle gevolgen van dien.

Huidveroudering

De lagere productie heeft ook zijn weerslag op de huid en heeft tot gevolg dat je huid in versneld tempo veroudert. Zo neemt onder andere de hoeveelheid collageen en elastine af, die verantwoordelijk zijn voor de elasticiteit en stevigheid van de huid. Daardoor verslapt de huid en ontstaan er diepe rimpels.

Tegelijkertijd is de huid steeds minder in staat vocht vast te houden. Dit is te wijten aan de daling van vochtbindende moleculen, zogenaamde glycosaminoglycanen (GAG’s). De huid wordt droger en de samenhang tussen de verschillende huidlagen vermindert. Ook vochtgebrek heeft meer rimpels tot gevolg. Bovendien worden er minder nieuwe huidcellen aangemaakt, waardoor de huiddichtheid afneemt – de huid wordt dunner.

En het is je misschien opgevallen dat je gezicht hier en daar een beetje begint in te vallen door volumeverlies. Dit komt doordat er minder adipocyten worden geproduceerd. Deze vetcellen zorgen voor de opvulling van de huid en worden ook wel het matras van onze huid genoemd.

Kortom, er is werk aan de winkel voor crèmes. Maar het belangrijkste advies luidt: geniet! Blijf ondanks de eventuele ongemakken van de menopauze blij en positief in het leven staan. Want daar wordt ieder mens mooier van.

Recente Artikelen

Oxygenetics een huidherstellende foundation
Oxygenetics, een huidherstellende foundation
Menopauze en de huid 3
Zwangerschap en de huid
Menopauze en de huid 3
Tieners en de huid

© Copyright 2021. Mooi en Zeker

Scroll naar boven