Couperose

kenmerken en advies over het behandelen van couperose

Oorzaken van couperose

Couperose is een aandoening waarbij rode adertjes of kleine bloedvaatjes duidelijk zichtbaar zijn op de huid van het gezicht. De belangrijkste oorzaak van couperose is een slechte werking van de bloedvaten. Hierdoor worden de vaatjes wijder en kunnen ze niet meer goed samentrekken. Dit kan het gevolg zijn van bijvoorbeeld hormonale schommelingen, overmatig alcoholgebruik, roken, te veel zonlicht of een erfelijke aanleg. Ook een te hoge bloeddruk of het gebruik van bepaalde medicijnen kan couperose in de hand werken. Het is belangrijk om de oorzaken van couperose te vermijden of te verminderen, bijvoorbeeld door regelmatig te bewegen, gezond te eten en de huid goed te beschermen tegen de zon. Daarnaast zijn er diverse behandelingsmogelijkheden, zoals lasertherapie of een crème met vitamine K.

Hoe herken je couperose?

Couperose is een huidaandoening die zich kenmerkt door rode bloedvaatjes op het gezicht, vooral op de wangen en de neus. Het kan lijken op acne, rosacea of psoriasis, maar er zijn enkele verschillende symptomen. Bij couperose krijgt de huid vaak een blozende uitstraling of kan het rode vlekken vertonen. Ook kunnen de bloedvaatjes gezwollen en zichtbaar zijn. Het is vaak erfelijk en komt vaker voor bij mensen met een lichte huid.

Vaak ontstaat de roodheid bij extreme warmteverschillen en kan tot blauwpaars aandoen.

Wat kun je doen?

Couperose is een aandoening waarbij er rode vlekken en dunne bloedvaatjes op de huid zichtbaar zijn, voornamelijk in het gezicht. Het is een onschuldige aandoening maar kan wel als onaangenaam worden ervaren. Er zijn verschillende behandelingen beschikbaar om couperose te verminderen. Zo kan gebruik worden gemaakt van lasertherapie of IPL, waarbij de bloedvaatjes worden dichtgebrand. Ook het aanbrengen van crèmes met vitamine C, K of retinol kan helpen om de rode vlekken te verminderen. Verder is het belangrijk om de huid goed te beschermen tegen zonlicht en om voldoende water te drinken om de bloedcirculatie te stimuleren. Het is raadzaam om advies te vragen aan een dermatoloog of schoonheidsspecialist om de beste behandeling voor jouw huid te bepalen.

Verzorging thuis

De huid goed hydrateren met milde producten.

Wil je meer informatie?

Wij informeren je graag!

Tamara van Dam, jouw specialist voor wimperextensions, permanente make-up, elektrisch ontharen
Tamara van Dam, jouw specialist voor wimperextensions, permanente make-up, elektrisch ontharen