Pigmentvlekken

kenmerken en advies over het behandelen van pigmentvlekken

Oorzaken van pigmentvlekken

Pigmentvlekken hebben verschillende oorzaken, waaronder blootstelling aan de zon, hormonale veranderingen, veroudering en genetica. Wanneer de huid wordt blootgesteld aan de zon, produceert het lichaam melanine om de huid te beschermen. Als er te veel melanine wordt geproduceerd, kunnen er pigmentvlekken ontstaan.

Hormonale veranderingen kunnen ook leiden tot pigmentvlekken, zoals tijdens de zwangerschap of bij het gebruik van anticonceptiepillen. Het zogenaamde zwangerschapsmasker.

Veroudering kan ook bijdragen aan het ontstaan van pigmentvlekken (lentigo solaris), omdat de huid na verloop van tijd minder goed in staat is om schade te repareren. Tot slot kunnen pigmentvlekken ook erfelijk zijn en van generatie op generatie worden doorgegeven. Het is belangrijk om de huid goed te beschermen tegen de zon en regelmatig een specialist te raadplegen om pigmentvlekken te behandelen. Tegenwoordig kan dat ook bij een goed opgeleide schoonheidsspecialist.

Hoe herken je pigmentvlekken?

Pigmentvlekken op de huid kunnen eruitzien als donkere vlekken of verkleuringen op de huid. Deze vlekken kunnen variëren in grootte en kleur en kunnen voorkomen op elk deel van het lichaam. Soms zijn ze scherp begrensd en soms vaag. Ze worden veroorzaakt door een overproductie van melanine, een pigment in de huid dat verantwoordelijk is voor de kleur van de huid.

Het is belangrijk om pigmentvlekken te herkennen en te controleren op veranderingen, omdat sommige vlekken kunnen wijzen op huidkanker. Als je pigmentvlekken opmerkt die groter worden, van vorm veranderen of van kleur veranderen, raadpleeg dan gerust onze salon voor een eerste beoordeling met mogelijk verwijzing naar een dermatoloog.

Wat kun je doen?

Je kunt de pigmentvlekken laten behandelen met elektrocoagulatie of door middel van de picolaser. De picolaser kan diepere pigmentvlekken verwijderen. Na deze behandeling is het wel noodzakelijk om de huid het hele jaar door te beschermen tegen de zon met een goede SPF. Wanneer je dan toch bruin wilt worden hebben wij een ideale oplossing: een zonbescherming met zelfbruiner.

Bij het behandelen van een zwangerschapsmasker adviseren wij de carbon peel in kuurverband. Er zijn dan meerdere laserbehandelingen nodig om zichtbare verbetering te zien.

Vermijd ten alle tijde het gebruik van parfum op de huid. Dit kan overpigmentatie veroorzaken!

Verzorging thuis

Iedere dag een zonbescherming is een must!

Wil je meer informatie?

Wij informeren je graag!

Tamara van Dam, jouw specialist voor wimperextensions, permanente make-up, elektrisch ontharen
Tamara van Dam, jouw specialist voor wimperextensions, permanente make-up, elektrisch ontharen