Gevoelige huid

kenmerken en advies over het behandelen van de gevoelige huid

Oorzaken van een gevoelige huid

Een gevoelige huid kan veroorzaakt worden door verschillende factoren. Erfelijkheid kan een rol spelen, maar ook externe invloeden zoals het weer, vervuiling en stress. Daarnaast kan het gebruik van bepaalde producten zoals cosmetica of zeep de huid gevoeliger maken. Ook medicijngebruik, hormonale veranderingen en allergieën kunnen de oorzaak zijn van huidgevoeligheid. Het is belangrijk om de oorzaak te achterhalen om de juiste behandeling te kunnen starten. Het vermijden van allergenen en het gebruik van milde, hypoallergene producten kan de gevoeligheid van de huid verminderen.

Hoe herken je een gevoelige huid?

Een gevoelige huid laat zich vaak zien als een rode geïrriteerde huid die weinig kan verdragen. Vaak jeukt deze huid en soms is deze schilferig.

Het kan zijn dat de huid niet in balans is door een tekort aan water of lipiden (zie ook droge huid).

Mensen met couperose (rode adertjes in het gezicht, rode appelwangen, neus en kin) hebben ook een gevoelige en dunne huid. Adertjes kunnen weggehaald worden door middel van coagulatie. Het flasheffect kan men voorkomen door allerlei aanpassingen te doen in voeding en leefstijl.

Allergie (contactallergie) kan ook een gevoelige en reactieve huid veroorzaken. Vaak is een gevoelige huid ook genetisch bepaald. Dit kan men achterhalen door een trucje.

Rosacea is een huidaandoening waarbij de huid rood en ontstoken is. Er zijn aanpassingen in voeding en leefwijze die de uitbarstingen kunnen verminderen.

Wat kun je doen?

Een gevoelige huid kan erg vervelend zijn en kan voor diverse klachten zorgen. Gelukkig zijn er verschillende dingen die je kunt doen om de gevoelige huid te verzorgen. Allereerst is het belangrijk om de juiste producten te gebruiken die passen bij jouw huidtype. Probeer producten zonder parfum of alcohol en kies voor milde ingrediënten. Vermijd ook te veel blootstelling aan zonlicht en gebruik altijd een zonnebrandcrème met een hoge SPF. Daarnaast is het belangrijk om je huid goed te hydrateren en te beschermen tegen invloeden van buitenaf. Een gezonde levensstijl met voldoende slaap, gezonde voeding en genoeg water drinken kan ook bijdragen aan een gezonde huid. Bij aanhoudende klachten is het raadzaam om een schoonheidsspecialist te raadplegen.

Verzorging thuis

Less is more. Geen enkel product gebruiken zorgt niet voor verbetering. Een enkel product die qua intensiteit kan worden opgebouwd is het devies. Laat je hierbij goed door ons adviseren.

Wil je meer informatie?

Wij informeren je graag!

Tamara van Dam, jouw specialist voor wimperextensions, permanente make-up, elektrisch ontharen
Tamara van Dam, jouw specialist voor wimperextensions, permanente make-up, elektrisch ontharen