Rimpels/fijne lijntjes

kenmerken en advies over het behandelen van rimpels/lijntjes

Oorzaken van rimpels en fijne lijntjes

Rimpels zijn een natuurlijk verschijnsel bij het verouderen van de huid. Vanaf de middelbare leeftijd wordt minder onderhuids bindweefsel en elastine aangemaakt. Rimpels onstaan echter sneller wanneer de huid veel aan de zon wordt blootgesteld. Er vindt dan extra afbraak van elastine plaats. Wanneer de afbraak groter is dan de aanmaak zal de huid uiteindelijk slapper worden, hetgeen leidt tot rimpelvorming. Ook roken kan aanleiding geven tot het vervroegd optreden van rimpels.

Hoe herken je rimpels?

Niet alle rimpels zijn hetzelfde. Je kunt ze indelen in vier categorieën:

 • Droogterimpels die ontstaan door een gedehydrateerde huid. Bij langdurige dehydratie zullen deze rimpels veranderen in fijne rimpels/lijntjes.

 • Fijne rimpels die ontstaan door vermindering van elastine vezels in de huid. Wanneer de huid tussen twee vingers zeer licht wordt aangespannen verdwijnen deze rimpels.

 • Diepe rimpels die in feite meer groeven en plooien zijn. Deze ontstaan door verslapping van de huid en zijn zeer zichtbaar.

 • Fronsrimpels die ontstaan door het bewust of onbewust aanspannen van de huidspieren.

Wat kun je doen?

De bestrijding van de rimpels is afhankelijk van het type. De volgende technieken kunnen in de salon worden toegepast:

 • Hydraterende behandeling of anti–age behandeling (afhankelijk van het soort rimpel)

 • Peelings (ondersteunende behandeling)

 • Microdermabrasie (meerdere behandelingen nodig)

 • Microneedling (in kuurverband)

 • Vitamine A crème

 • Bindweefselmassage

 • Voedingssupplementen

Deze technieken gaan verslapping tegen, stimuleren collageen aanmaak in de huid, verbeteren de huidstructuur met als resultaat dat rimpels verfijnen of vervagen.

Verzorging thuis

Thuis kun je aan de slag met een anti-rimpelcrème (alleen goed werkzaam in combinatie met een reiniger en exfoliant). Het aanbod aan anti-rimpelcrèmes is erg groot en de prijzen variëren tussen de € 5 tot € 400 per potje crème. Natuurlijk is daar altijd een gulden middenweg die betaalbaar is. Vaak bevatten deze anti-rimpelcrèmes een UV filter, antioxidanten en een hydraterend bestanddeel, bijvoorbeeld hyaluronzuur of retinol. Retinol is een afgeleide van vitamine A zuur en stimuleert het bindweefsel en laat de huidoppervlak sneller rijpen. Een anti-rimpel crème is goed voor fijne lijntjes en dient consequent gebruikt te worden voor continue resultaat. Heb je een goede crème dan is het zeker de investering waard.

Wil je meer informatie?

Wij informeren je graag!

Tamara van Dam, jouw specialist voor wimperextensions, permanente make-up, elektrisch ontharen
Tamara van Dam, jouw specialist voor wimperextensions, permanente make-up, elektrisch ontharen